woensdag 15 mei 2013

Creatief denken, creatief evalueren, ...


Gisteren de laatste "les" van de opleiding (snif, snif).
Tijdens de feedback-gesprekken maakte Marianne gebruik van de "zes denkhoeden van Bono". Deze techniek kan je eigenlijk ook perfect gebruiken om een muzische les te evalueren.

Vind je de hoeden te omslachtig? Wees dan creatief en zoek andere voorwerpen of werk met kaartjes; 't gaat tenslotte vooral om de kleuren.

Zes denkhoeden

denkhoeden van bonoDe zes denkhoeden van Edward de Bono worden vaak aangeduid als een creatieve techniek. Wij denken hier anders over, het is meer een techniek om je perspectief te verbreden. De hoeden van Bono zijn daarom meer geschikt voor andere fasen van het creatief proces: de probleemanalyse en het convergeren.

Bono methode

Een vergadering met de denkhoeden heeft twee doelen. Enerzijds de deelnemers in staat te stellen zich met één ding tegelijk bezig te houden. Anderzijds maakt de Bono methode het gemakkelijker om over te schakelen naar een andere manier van denken.
De deelnemers aan een bijeenkomst zetten telkens een hoed op van de kleur waarin zij op dat moment wensen te communiceren. Het dragen van de denkhoeden maakt het mogelijk om dingen te denken en te zeggen die we anders nooit kunnen denken en zeggen, zonder ons ego in gevaar te brengen.
De Bono methode met de zes denkhoeden is heel handig om parallel denken te stimuleren. Meerdere perspectieven komen hierdoor sneller op tafel. Dit zal de besluitvorming verbeteren.
DenkhoedRolDenkwijze
ObjectiviteitMaagdelijk wit denken in de vorm van feiten, cijfers en informatie; alles op een rijtje zetten, inventariseren.
EmotioneelEen denker kan de rode hoed opzetten om zijn gevoel te uiten.
PositivoDe kleur van de zon verbeeldt het positief en constructief denken. De gele denker is steeds op zoek naar kansen.
Freewheelen
Uitvinder
Deze hoed staat voor creativiteit en nieuwe ideeën, tja en
dan? Veel mensen vinden out-of-the-box denken lastig. Andere creatieve technieken helpen dan meer.
Advocaat van de duivelDe zwartkijker, de denker met de zwarte hoed vestigt de aandacht op alles wat verkeerd kan gaan, onjuist is of risico's inhoudt. Deze denkhoed komt overeen met negatief brainstormen.
RegisseurOverspanning van het denkproces, de meta hoed. De blauwe denker definieert de problemen en regelt de opeenvolging van de verschillende denktaken; de blauwe hoed vertelt welk proces we doorlopen, evolutie.

Probleemanalyse: wit, rood, geel en blauw

De witte, rode en gele hoed zijn handig om tijdens de probleemanalyse de feiten op tafel te krijgen. Ze helpen het probleem scherper te formuleren. Met de blauwe hoed is het (vervolg)proces verder te organiseren.

Convergeren: rood, zwart en geel

Bij het beoordelen van ideeën is intuïtie een belangrijke raadgever: de rode hoed. De zwarte en gele hoed helpen bij het in kaart brengen van sterke en zwakke punten van een idee tijdens het convergeren.

Voordelen denkhoeden

  • Dingen zeggen zonder risico.
  • Handig om snel in een discussie te schakelen.
  • Maakt meerdere perspectieven zichtbaar.
  • Geeft regels voor het denk- en communicatie proces.
  • Zorgt voor focus tijdens het denken.
  • Verbetering communicatie.
  • Verbetering besluitvorming.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten